Eten van Moeder Aarde

Het plantaardige avontuur.

De regenboog in je voeding

Een reactie plaatsen

Veganist zijn is dagelijks een regenboog van kleuren eten en drinken.

Iedere kleur heeft zijn eigen eigenschappen en betekenissen. Kleuren kunnen je helpen in je dagelijkse leven.
Je hebt vast weleens gehoord dat de kleur die je draagt aan kleding, weerslag heeft op je gevoel van die dag. Kun je jezelf ook voorstellen dat kleur wat je tot je neemt, in de vorm van voeding,  je gemoedstoestand kan beïnvloeden? Ik wel!

Het is leuk om met kleuren in je voeding te spelen. Ik denk dat we dagelijks alle kleuren in onze voeding nodig hebben, maar soms heb je behoefte aan een kleur die die dag mag overheersen. Zo heb ik in januari een dag gehad waarbij de zon nauwelijks te zien was en ik echt behoefte had aan wat zonneschijn. Ik besloot om een smoothie vol zonneschijn te maken. De smoothie bevatten allemaal fruitsoorten met een rode, gele of oranje kleur. O.a banaan, sinaasappel, kaki, mango en nectarines waren de ingrediënten.

Al deze soorten fruit houden van de zon en hebben een (sub)tropische afkomst. Natuurlijk probeer ik als veganist die van de natuur houdt het milieu in de gaten te houden door zoveel mogelijk inheemse, seizoensgebonden en plaatselijke producten te gebruiken, maar een uitzondering mag soms worden gemaakt. Over lokale, seizoensgebonden en inheemse voeding later meer.

Mango-kakismoothie (3)

Verschillende kleuren op een rijtje:
(sommige kleuren kun je ook indelen in andere kleuren omdat ze veel op elkaar lijken of omdat de binnenkant van de groenten of fruit anders is dan de buitenkant)

Rood: De kleur van passie, liefde en warmte. Rood is de kleur van het bloed en het hart.
Als je behoefte hebt aan doorzettingsvermogen, warmte en passie. Als je lusteloos bent of als je weinig energie hebt eet dan de kleur rood!
Welke groenten en fruit zijn rood? Aardbeien, Framboosaardbei,  Cranberry’s, Granaatappels, Rode aalbessen, Rode kool, rode bieten, Framboos, Rabarber, Rode paprika, Rode uien, rode peulvruchten (kievietsbonen of Kidneybonen), Rode appels, Kruisbes, Gojibessen, Lychee, Rode peper, Tomaat, Watermeloen, Kersen, Radijsjes, Drakenvrucht, Roodlof, Rode sla, Vijgen, rode linzen, Morel, Ramboetan.

Oranje: Oranje is de mengkleur van Rood en Geel. Deze kleur heeft van beide eigenschappen dus een mix. Hierdoor werkt deze kleur harmoniserend. Je kunt over het algemeen zeggen dat de kleur oranje blij maakt. Het geeft opgewektheid, positiviteit en levensvreugde. Mis je dit deze dag? eet dan de kleur Oranje!
Welke groenten en fruit zijn oranje? Sinaasappel, Mandarijn, Grapefruit, Nectarines, Kaki, Mango, Abrikoos, Perzik, honingmeloen, Bergbraambes, Bospeen, Winterpeen, winterwortels, cactusvijg, pompoen, oranje paprika, Gojibessen, Groene charentais, suikermeloen, Kaapse kruisbes, Kiwando, Miniola, Papaja, Passievrucht, Sweetie.

Geel: Geel is de kleur van de zon. Geel geeft levenskracht en warmte. De kleur geel maakt vrolijk en brengt geluk en hoop. Heb je deze eigenschappen nodig? eet dan de kleur geel.
Welke groenten en fruit zijn Geel? Banaan, Citroen, Ananas, Kiwi gold, Suikermeloen, gele paprika, gele appels, Blimbing, Carambola, Galiameloen, Gember, Honingpomelo, kweepeer, Boterbonen, Limequat, Maracuja, Mais, Mirabel, Nangka, Pomelo, Gele tomaat.

Groen: Groen is de mengkleur van geel en blauw en bezit ook de eigenschappen van die kleuren in een zachtere variant. Groen is de kleur van de natuur. De basis van alles. Zouden daarom zoveel groenten en fruit een groene kleur hebben? Groen is ook de kleur van gezondheid. Het geeft nieuwe vitaliteit en gezondheid. Als je ziek bent of je bent net ziek geweest, eet dan vooral de kleur groen!
Welke groenten en fruit zijn Groen? Broccoli, Spinazie, Selderij, Sperziebonen, Lamsoren, IJsbergsla, Rucola, Paardenbloemblad, Andijvie, Peultjes, Winterpostelein, Prei, Snijbiet, boerenkool, groene kool, spitskoop, Paksoi, Druiven, Kiwi, Avocado, Komkommer, augurk, groene peper, groene paprika, vele soorten sla, amsoi, groene appels, artisjok, groene asperges, Courgette, Bosui, Lente-ui, Cherimoya, Chinese kool, peren, doperwten, groene linzen, tuinbonen, witte druiven, Feijoa, Galiameloen, Groene charentais, Guave, snijbonen, Kapucijners, Kiwando, Kousenband, Limoen, Limequat, Okra, Pomelo, raapstelen, Reine Claude, Romanesco, Savooienkool, Spruitjes, suikerappel, Sweetie, Zeekraal.

Blauw: Blauw is de kleur van grenzen, zelfvertrouwen en standvastigheid. Hij bied je autoriteit en leiderschap. Heb je deze eigenschappen vandaag nodig? eet dan de kleur blauw!
Welke groenten en fruit zijn Blauw? Blauwe bosbessen, Bramen, Druiven, Jostabes.

Paars: Paars is de mengkleur van rood en blauw en bezit daarom ook de eigenschappen van die kleuren in een zachtere variant.  Paars is de kleur van spiritualiteit en een sterke mentale kracht. Hij geeft inzicht en wijsheid op spiritueel vlak. Heb je dit vandaag nodig? eet dan de kleur paars.
Welke groenten en fruit zijn Paars? Rode kool, Rode bieten, bramen, Blauwe bessen, aubergines, pruimen, vijgen, Jostabes, Mangistan, Passievrucht, stoofperen.

Bruin: Bruin is de kleur van de aard. Een voedzame kleur. de kleur van vertrouwen, een arm om je schouders, veiligheid waar je kunt rusten. de neutrale aarde kleur geeft je rust en geborgenheid. Heb je de harmonie in je leven nodig, eet dan de kleur bruin!
Welke groenten en fruit zijn Bruin? Bruine bonen, dadels, aardappel, aardpeer, schorseneren, Kastanje champignons, Doerian, Gember, Bruine linzen. 

Zwart: Zwart leert je om naar jezelf te kijken en jezelf goed te begrijpen. Wil je je zelfkennis vergroten, eet dan de kleur zwart. Zwart zijn alle kleuren gemengd in de materie.
Welke groenten en fruit zijn Zwart? Zwarte bonen, zwarte bessen, Bramen, zwarte linzen, Jostabes, Rammenas.

Wit: Wit is de kleur van het goddelijke, rust en reinheid is een belangrijke eigenschap van wit. Wit zijn alle kleuren gemengd in het licht. Heb je de reinhein en zuiverheid nodig in je leven, eet dan vandaag de kleur wit.
Welke groenten en fruit zijn Wit? Asperges, koolraap, witlof, bloemkool, witte kool, pastinaak, prei (gedeeltelijk), uien, knoflook, Cassave, Champignons, Chinese kool, Kikkererwten, witte druiven, Feijoa, Gember, Koolrabi, Mangistan, Meiraap, Mierikswortel, witte radijs, Rammenas, Ramboetan, witte bonen, yam, zilveruitjes.

Door verschillende kleuren te mengen kun je allerlei tinten creëren. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan roze? de kleur van de onschuldige en kinderlijke liefde? eet dat zowel witte als rode vruchten/groenten, want rood en wit wordt roze.
het mooiste is natuurlijk om alle kleuren van de regenboog te eten! dan weet je zeker dat je aan heel veel gezonde vitaminen en mineralen komt!

Zie je hier groenten en fruit voorbijkomen waarvan je denkt “daar heb ik nog nooit van gehoord!” kijk dan eens op deze website.
Mocht jij nog groenten of fruit missen in deze opsomming? meld dit dan gerust!

Advertenties

Auteur: Eten van Moeder Aarde

Ik ben Eleonora, geboren in 1983. Ik ben kraamverzorgster en kruidengeneeskundige van beroep. Mijn interesses liggen bij de natuur, koken, tuinieren en fotografie. Sinds 2012/2013 ben ik veganist en wil mijn avonturen graag met jullie delen. De avonturen in de keuken en in de natuur zullen de meeste onderwerpen zijn van dit blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s