Eten van Moeder Aarde

Het plantaardige avontuur.

Falafel; de verassing uit het midden-oosten

Een reactie plaatsen

 

Vega burger (22)Falafelballetjes of burgers

Falafel is een mooie smeuïge vleesvervanger op basis van kikkererwten en heerlijke specerijen
Falafel is een gerecht wat veel wordt gebruikt in Jordanië, Israël en Libanon. In Egypte wordt liever tuinbonen gebruikt om falafel mee te maken. Is heerlijk te combineren met couscous of op een broodje met salade met knoflooksaus,  (soja)yoghurtsaus of een lekkere hummus.

Ingrediënten:
250 gram gedroogde kikkererwten
-1/2 bosje koriander (die bakjes die je in de supermarkt kunt kopen)
-1 ui
-3 tenen knoflook
-zout en peper
-1/2 tl gemalen komijn
-1 el citroensap
-Olie om in te bakken of frituren.

Bereiding: De kikkererwten moeten eerst 12 uur weken en daarna een uur tot anderhalf uur zachtjes koken. Als je dus visite krijgt en je wilt dit gerecht serveren kun je het beste de dag ervoor alles weken en koken.

Snijd de koriander fijn, maak de ui en de knoflook schoon. Kikkererwten afgieten (bewaar wat kookvocht). Doe alle ingrediënten in een de keukenmachine en maal alles toch een beslag. Hierin mogen best nog wat grove stukjes in zitten. Als je hier niet van houdt maal je het nog wat langer.

Is je beslag te nat? Dan doe je er wat bloem bij. Is je beslag te droog? Doe er dan wat kookvocht van de kikkererwten bij. Doe dit wel met kleine beetjes, vaak zijn een paar druppels vocht of een theelepel bloem al voldoende om het beslag een juiste substantie te geven.

Kneed nu het beslag in kleine balletjes of tot kleine burgertjes. Je kunt ze evt nog door de paneermeel halen voor een extra krokant laagje. Bak of frituur de balletjes/burgers om en om in olie tot ze goudbruin zijn.

Advertenties

Auteur: Eten van Moeder Aarde

Ik ben Eleonora, geboren in 1983. Ik ben kraamverzorgster en kruidengeneeskundige van beroep. Mijn interesses liggen bij de natuur, koken, tuinieren en fotografie. Sinds 2012/2013 ben ik veganist en wil mijn avonturen graag met jullie delen. De avonturen in de keuken en in de natuur zullen de meeste onderwerpen zijn van dit blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s