Eten van Moeder Aarde

Het plantaardige avontuur.

Griekse Moussaka met Tzatziki

Een reactie plaatsen

Op aanraden van een lieve collega vanavond een heerlijke Griekse Moussaka gemaakt.
Het is gemakkelijk er lekker om te maken. Ik heb er voor gekozen om wat langer in de keuken te staan om bepaalde sauzen zelf en vers te bereiden. Niet alleen zorg ik ervoor dat dit gerecht 100% plantaardig is, maar ook nog eens E-nummervrij! Met dit gerecht hoef je niet bang te zijn dat je groenten te kort komt want er gaat een hoop in!

Moussaka (3)

Het recept:

Dit recept is voor 2 personen “grote eters” of 4 personen “normale eters”.

Ingrediënten:

De ovenschotel
– 200 a 300 gram Tofugehakt
optioneel: In plaats van Tofu 200 tot 300 gram bruine bonen (of een andere soort die je lekker vindt)
– 1 courgette
– 1 aubergine
– Tomatensaus; zie link voor dit recept
– 200 ml Sojamelk
– 2 eetlepels bloem
– 2 eetlepels Edelgistvlokken
– Paneermeel
– Kruiden optioneel; Kaneel, Basilicum, Marjolein, Koriander, Knoflook, Zout en Peper (of Italiaanse kruidenmix)

De Tzatziki
–  200 ml sojayoghurt naturel
–  halve komkommer
–  2 tenen knoflook
–  peper en zout

Bereiding:
Snijd de courgette en de aubergine in dunne plakjes. De dikte moet gelijk zijn, dus een keukenmachine die gelijke plakjes snijd is het makkelijkste en het snelste.

Bak de tofugehakt in een klein beetje olie en voeg de kruiden toe naar smaak. Meng de tofugehakt met de tomatensaus.

Je gaat laagjes maken in de ovenschotel. Verdeel dus de courgette en aubergines in twee. Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een dunne laag saus.  Nu ga je dakpansgewijs de groenten over de hele schaal verdelen. Als de hele schaal bedekt is met groenten volgt de volgende laag saus. Daaroverheen komt weer een laag groenten en dan als laatste weer een laag tomatensaus (je kunt dus zoveel laagjes maken als je zelf wilt, afhankelijk van het aantal personen).

Moussaka (9)

Over de laatste laag saus komt nog een witte roux. Deze maak je door 2oo ml sojamelk te mengen met 2 eetlepels bloem en edelgistvlokken. Schenk deze saus over de ovenschotel heen. Voor een extra krokant laagje strooi je er nog wat paneermeel overheen. Dan gaat de schotel voor ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden.

Moussaka (5)

Dit gerecht serveer je heerlijk met wat gekookte rijst, olijven en Tzaziki. Breng de rijst wat op smaak met basilicum of andere mediterraanse kruiden.

Bereiding van de Tzatziki:
Rasp een halve komkommer en knijp deze even uit in wat keukenpapier zodat het iets minder vochtig is.
Pers de tenen knoflook uit. Meng de komkommer en knoflook met 200 ml sojayoghurt.
Breng het nog wat op smaak met peper en zout.

Vergeet vooral niet om de andere helft van de komkommer in plakjes te snijden en het lekker bij het gerecht te serveren.
Als dit niet een hoop groenten bij elkaar zijn??!!

Tzaziki
Moussaka (2)

Lieve collega, dankjewel voor het delen van deze heerlijke gerechten!!

Wil je dat “Eten van Moeder aarde” jou recept ook eens maakt? Post dan jou lekkerste recept!
één voorwaarde; Het moet Vegan zijn!! (geen vlees, melk, kaas of eieren)

Advertenties

Auteur: Eten van Moeder Aarde

Ik ben Eleonora, geboren in 1983. Ik ben kraamverzorgster en kruidengeneeskundige van beroep. Mijn interesses liggen bij de natuur, koken, tuinieren en fotografie. Sinds 2012/2013 ben ik veganist en wil mijn avonturen graag met jullie delen. De avonturen in de keuken en in de natuur zullen de meeste onderwerpen zijn van dit blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s