Eten van Moeder Aarde

Het plantaardige avontuur.

Vleesvervanger wel of niet?

2 reacties

Kipstukje vegaslager (4)
“kip”stukjes van de Vegetarische slager

Moet je als planteneter “vleesvervangers” willen eten?
Dan kun je toch net zo goed gewoon (biologisch) vlees kopen als de smaak en structuur mist?

Ik ben het daar niet mee eens. Ik zie het zelf niet als een vervanger van vlees. Ik zie het als een manier waarop planten worden gebruikt om ook de behoefte aan de hartige smaak en structuur te beleven en een maaltijd te verrijken met verschillende smaken en structuren zonder daarvoor dieren te gebruiken.

Ik vind vleesvervanger ook niet de juiste term. Ik ben nog druk aan het bedenken hoe ik het wel wil noemen, maar voor het gemak zal ik het nu even een vleesvervanger noemen. Mochten jullie mooie termen hebben voor de “vleesvervanger” dan hoor ik dat graag.

Als het betekend dat overtuigd vleeseters minder vlees gaat eten omdat er een goed alternatief bestaat, dan vind ik vleesvervangers prima! De eerste ervaring van mensen die een vervanger proberen blijft natuurlijk hangen. Is die ervaring negatief, dan zal iemand niet snel nog een vleesvervanger kiezen. Als deze echter positief uitvalt dan heb je grote kans dan het een blijvertje is en dan er weleens een vleesvervanger op tafel komt! Er zijn heel veel lekkere vleesvervangers, maar er zijn er ook een heel stel die echt niet te eten zijn! Aan ons planteneters de taak om hierin goede adviezen te geven.

Niet alle vleesvervangers zijn 100% diervrij. In de meeste vleesvervangers zit melk, kaas of ei verwerkt. Het is dus wel even goed opletten als planteneter. De meeste producten van de Vegetarische slager zijn veganproof en ook de burgers, gehakt en tofu van Alpro soja zijn 100% vegan. Er zijn vast meerdere merken vegan, maar die heb ik zelf niet eerder geprobeerd.

Maar hoe gezond zijn vleesvervangers? Dat is inderdaad een goede vraag. Soms schrik ik weleens van de ingrediënten met al die moeilijke termen en E nummers, maar ook de hoeveelheid zout die er soms in zit is behoorlijk wat, vooral de wat goedkopere merken bevatten veel rommel.

Als ik burgers wil eten dan probeer ik deze zelf te maken van bonen. Er zijn genoeg recepten te vinden om zelf lekkere “vleesvervangers” te maken. Daarnaast is de vleesvervanger niet goedkoop, bij de vegetarische slager betaal je al ruim 4 euro voor een bakje met “Kip”stukjes, niet iets om dagelijks te eten als je geen ruim budget hebt. Dat neemt niet weg dat de kwaliteit van de vegetarische slager goed is, zonder al te veel gekkigheid en toevoegingen die er niet in thuis horen! Ik zal vast nog een keer wat recepten hier delen wat betreft het zelf maken van “vleesvervangers”. Je kunt alvast wel de Falafel proberen! Erg lekker!

Kipstukje vegaslager (2)

Deze kipstukjes van de vegetarische slager heb ik op stokjes geregen en gegrild onder de grillplaat met een beetje olie en het iets pittiger gemaakt met wat peper. Lekkere dipsaus erbij van zelf gemaakte pindasaus

Pindasaus:
–  +- 8 eetlepels pindakaas
–  +- 100 ml water
– 1 tl agavesiroop
– 1 el Ketjap Manis of een andere E-nummervrije soyasaus
– 1 tl sambal

Doe de pindakaas in de pan, voeg warm water, agavesiroop, ketjap en sambal toe en roer het goed door met een garde. Is de saus te dik? voeg dan nog wat water toe. Is het te dun, laat het dan langzaam wat langer pruttelen tot het wat in dikt.

Hoe denken de lezers van dit blog over het gebruik en de term “vleesvervangers” ?

Advertenties

Auteur: Eten van Moeder Aarde

Ik ben Eleonora, geboren in 1983. Ik ben kraamverzorgster en kruidengeneeskundige van beroep. Mijn interesses liggen bij de natuur, koken, tuinieren en fotografie. Sinds 2012/2013 ben ik veganist en wil mijn avonturen graag met jullie delen. De avonturen in de keuken en in de natuur zullen de meeste onderwerpen zijn van dit blog.

2 thoughts on “Vleesvervanger wel of niet?

  1. Ja daar ben ik het volledig mee eens! Ik heb al veel reclame zien voorbij komen op Twitter en FB over de vega slager (een nieuw paand in den haag etc) maar helaas kennen wij hier zoiets niet 😦 heel jammer. Misschien ga ik wel eens ferm inkopen doen als ik nog een keer in Nederland ben hahaha. Een vervangnaam voor vleesvervanger… hmmm proteïntehapje?

  2. Klinkt wel grappig een Proteïnehapje 🙂
    Mocht ik wat voor je moeten inkopen laat het dan weten hoor…
    Bij ons in de plaatselijke supermarkt (jumbo) verkopen ze verschillende producten van de Vegaslager 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s