Eten van Moeder Aarde

Het plantaardige avontuur.

Basisrecept: Hummus

2 reacties

Met dit basisrecept voor hummus kun je eindeloos variëren. Hummus is een lekkernij uit het Midden-Oosten wat bestaat uit gepureerde kikkererwten met specerijen. Wordt gegeten  bij de hoofdmaaltijd maar ook als streetfood op broodjes als snelle lunch. Je kunt hummus ook op toastjes smeren tijdens een feestje! Het is niet alleen lekker maar ook nog eens heel erg gezond! Kikkererwten bevatten namelijk een grote hoeveelheid eiwit, ijzer en vezels.

Hoemoes (7)

Ingrediënten:

  • 500 g gewelde en gekookte kikkererwten
  • 1 zakje bakpoeder
  • zout
  • 1 tot 4 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 100 tot 200 ml witte sesampasta (Tahina)
  • olijfolie
  • bosje peterselie
  • bosje koriander
  • komijnpoeder
  • paprikapoeder

Bereiding: Om een mooie en zijde zachte hummus te maken heb je een lange voorbereidingstijd nodig! Week de kikkererwten voor gebruik eerst een dag in water en doe er een half zakje bakpoeder bij. Spoel de erwten schoon en laat ze uitlekken. Doe de kikkererwten in een grote pan met kokend water. Voeg weer een half zakje bakpoeder toe. Kook de kikkererwten nu in 1.5 uur gaar met de deksel op de pan. Ze zijn gaar als ze een beetje uit elkaar vallen. Na de kooktijd doe je ze door een vergiet en laat je ze uitlekken en iets afkoelen. Doe nu de kikkererwten samen met een deel knoflook in de keukenmachine en pureer ze tot een smeuïge puree. Breng de hummus op smaak met citroensap, Sesampasta en evt wat water. Proef tussendoor goed hoe de smaak is. Je kunt altijd meer smaakmakers (knoflook, citroen, tahina) toevoegen, de smaak neutraliseren is een stuk lastiger. Nu is je basis-hummus klaar en kun je het op smaak brengen met verschillende kruiden als komijn, paprikapoeder en peterselie of koriander.

Variatietips:

Paprikasausjes (3)

Rode Hummus:
1 rode paprika, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl cayennepeper, 1/4 tl chilipoeder, olijfolie

Gele Hummus:
1 gele paprika, 1 tl kerrie, 1 tl kurkuma, 1/2 tl paprikapoeder, olijfolie

Groene Hummus:
1 groene paprika, 1 el verse peterselie, 1 el verse koriander, 1 el verse basilicum, olijfolie

Bereiding: snijd de paprika in kleine stukjes en bak deze licht aan in een koekenpan. Doe de vervolgens in een keukenmachine samen met de aangegeven specerijen en kruiden. Voeg wat olie toe en pureer het tot een mooi kruidenmengsel. Serveer dit op of door de hummus!

Tips en weetjes:
-De bakpoeder maakt de kikkererwten nog zachter.
-Zout verhard kikkererwten, dus geen zout toevoegen als je hummus wilt maken.
-In traditionele recepten van Hummus gaat geen olie, vaak wordt het vlak voor het serveren er wel licht overheen geschonken samen met andere groenten en specerijen.
-Begin altijd maar met 1 teentje knoflook. Kikkererwten hebben de neiging om de smaak van knoflook enorm te versterken. Je kunt altijd nog knoflook toevoegen.
-Gebruik geen kikkererwten uit pot of blik. Deze producten zijn onder hoge druk gekookt en houdbaar gemaakt. Veel voedingsstoffen zijn hier al door verloren gegaan. Daarnaast is het ook niet eens lekker! Gedroogde kikkererwten zijn veel voedzamer en gezonder!

Hoemoes

Advertenties

Auteur: Eten van Moeder Aarde

Ik ben Eleonora, geboren in 1983. Ik ben kraamverzorgster en kruidengeneeskundige van beroep. Mijn interesses liggen bij de natuur, koken, tuinieren en fotografie. Sinds 2012/2013 ben ik veganist en wil mijn avonturen graag met jullie delen. De avonturen in de keuken en in de natuur zullen de meeste onderwerpen zijn van dit blog.

2 thoughts on “Basisrecept: Hummus

  1. Bedankt voor de tip van het bakpoeder. Ik maak al jaren hummus. Was deze versie met bakpoeder nog nooit tegen gekomen. Daarnet mijn kikkererwten afgekookt en nog nooit waren zo zacht, werkt ongelooflijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s