Eten van Moeder Aarde

Het plantaardige avontuur.

Zevenbladstamppot

11 reacties

Zevenblad is volop in Nederland aanwezig in tuinen en in parken. Hij woekert enorm en wordt vaak op gemopperd door tuinliefhebbers. Het is een hardnekkig “onkruid” wat niet uit te roeien is. Daarom is er een manier om zevenblad toch nuttig te gebruiken. Het is namelijk van oorsprong een groente. Door de Romeinen naar Noord Europa vervoerd om te introduceren als groenten. Dit plantje bevat enorm veel vitamine C en chlorofyl. Je kunt Zevenblad gebruiken in smoothies, als pesto, verwerken als spinazie of een lekkere stamppot mee maken zoals ik vandaag heb gedaan.

Geniet van dit gerechtje want deze groenten krijg je gratis van moeder natuur en op deze manier leer je zevenblad meer te waarderen.

Zevenblad (2)

Voor je vol enthousiasme aan dit recept begint zijn er een aantal dingen die je moet weten:
– Pluk alleen in eigen tuin of waar je weet dat er niet wordt gespoten met gif of waar dieren niet hun behoefte doen.
-Verzeker jezelf ervan dat het echt zevenblad is voor je het plukt en verwerkt tot een gerecht, je wilt geen giftig plantje eten. Nu is zevenblad vrij gemakkelijk te herkennen, maar neem voor de zekerheid een boekje mee.
-Pluk alleen het jonge blad. Niet meer plukken als zevenblad in bloei komt of als het blad diep donker groen is geworden. Het voorjaar is de beste tijd voor de oogst. Oud blad is taai van structuur en niet lekker.

Het Recept: (voor 4 personen)
– een flinke beslagkom met zevenblad blaadjes (zie foto)
– 8 middelgrote kruimige aardappelen
– 3 in ringen gesneden sjalotjes
– 4 tenen uitgeperste knoflook
– 50 gram pijnboompitten
– 150 tot 250 ml sojamelk
– optioneel; 1 tl kurkuma
– 2 el olijfolie
– Peper en zout naar smaak
-Als bijgerecht evt een Vegaburger, appelmoes of gefrituurde uitjes.

Pluk het zevenblad en was het in koud water. Snijd het blad vervolgens klein en laat het daarna goed uitlekken.
Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
Snijd de sjalotjes in ringen en pers de knoflook uit. Neem een diepe wok en fruit de sjalotjes en de knoflook aan in de olijfolie Bak ook de pijnboompitten mee. Voeg daarna het zevenblad toe in kleine stappen. Het lijkt misschien teveel, maar het zevenblad slinkt heel snel. Voeg nog wat peper en evt wat zout toe voor extra smaak.

Giet de aardappelen af en verwarm de sojamelk in een pannetje. Doe in de melk een theelepel kurkuma voor een mooie gele kleur. Doe de melk langzaam en in kleine stappen door de aardappelen tot het een mooie zachte puree word. Je zult zien dat je puree een zonneschijn gele kleur krijgt! Doe nu je zevenblad door de puree en roer en stamp het goed door elkaar tot je een mooie stamppot hebt.

Zevenbladstamppot (1)

Eet smakelijk!

Advertenties

Auteur: Eten van Moeder Aarde

Ik ben Eleonora, geboren in 1983. Ik ben kraamverzorgster en kruidengeneeskundige van beroep. Mijn interesses liggen bij de natuur, koken, tuinieren en fotografie. Sinds 2012/2013 ben ik veganist en wil mijn avonturen graag met jullie delen. De avonturen in de keuken en in de natuur zullen de meeste onderwerpen zijn van dit blog.

11 thoughts on “Zevenbladstamppot

  1. Helemaal geweldig en nog gratis ook en om het wat smeueger te maken kun je in plaats van roomboter door de purree, een scheutje koudgeperste raapolie of pompoen-pit olie er door doen

  2. Klinkt goed die pompoenpit olie 🙂 Roomboter gebruik ik sowieso niet, gezien dit van dieren afkomstig is.

  3. Zo veel zevenblad in de tuin…. Nu ga ik er wat lekkers van maken 😀

  4. Superlekker, Eleonora! Dit wordt een blijvertje!

  5. Als ik zevenblad in mijn eten wil verwerken, kun je dan oudere bladeren gebruiken of alleen jong blad?

  6. Kan ik 7-blad wekelijks eten dmv salade, soep of stamppot? Van smeerwortel word aangeraden dit 1x per maand te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s