Eten van Moeder Aarde

Het plantaardige avontuur.

Aardpeerpuree met wortels in Knoflook-Dillesaus

2 reacties

Hou je van aparte smaken? ben je standaard aardappelen een keer beu? dan is dit recept wat voor jou!

Aardpeer lijkt op aardappel en is ook op die manier te bereiden. Aardpeer kun je koken, bakken, poffen en als bindmiddel gebruiken voor in soep. Rauw zijn ze ook te eten als ze vers zijn, snijd ze dan in dunne plakjes. De smaak is zoet en noot-achtig.

Aardpeer wordt ook wel topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok genoemd. Hij is familie van de zonnebloem (Helianthus tuberosus). In de zomer krijgt deze plant ook prachtige gele bloemen. Het is een Vaste plant wat zichzelf vermeerder via de wortelstok. Geef hem goed de ruimte in de tuin, maar hij verdringt alle andere planten. Oogsten van de aardpeer doe je in de winter tot hele vroege voorjaar (december, januari, maart en soms nog april). Voor het groen uit de aardpeer schiet.
Voor gebruik is schillen niet nodig. Even goed afborstelen is voldoende.

_MG_9428

Ingrediënten:

Voor de puree

-250 gram aardpeer
-250 gram aardappel
-150 ml sojamelk
-1 el plantaardige olie of -bakboter
-Peper en zout

Voor de saus:
– 300 ml soja- of rijstmelk
– 50 gram plantaardige boter of olie
– 50 gram bloem
– 1 eetlepel verse Dille
– 2 tenen knoflook of 1 eetlepel knoflookpoeder.
– evt peper en zout naar smaak.

Overige:

-400 gram wortels
-verse bladsla naar keuze
-Veganburger of bonenburger als bijgerecht.

Bereiding:
De puree: Boen de aardpeer en de aardappelen schoon in warm water, schillen is niet nodig. Snijd de  aardpeer en aardappel in 4 stukken. Kook ze ongeveer 20 minuten kruimelig gaar met de deksel op de pan. Kook ondertussen ook de worteltjes beetgaar. Giet de aardappelen en de aardperen af en stoom ze nog even in een pan tot ze wat kruimelig worden. Voeg de boter toe. Verwarm de melk in een pannetje en voeg het stapsgewijs toe aan de aardappelen en aardperen. Stamp alles tot een mooie puree. Gebruik evt een staafmixer om de puree volledig glad te krijgen. Voeg peper en zout toe voor de smaak.

De saus: Smelt de boter of verwarm de olie. Doe de melk in de pan en voeg met een zeefje langzaam en al roerend de helft van bloem toe. Verwarm de melk (niet koken), blijven roeren. De saus gaat binden, blijft de saus voor je gevoel te waterig, voeg dan wat bloem toe. Is de saus te dik geworden, voeg dan opnieuw wat melk toe. Je kunt in het begin beter te weinig bloem doen dan teveel, want de binding gaat best vlot. Voeg de knoflook en de verse dille toe en meng het goed door de saus.

Serveer de puree samen met de worteltjes op een bedje van sla en doe de saus over de wortels en je veganburger. Je maakt het helemaal af door wat verse dille over het gerecht te strooien.

Advertenties

Auteur: Eten van Moeder Aarde

Ik ben Eleonora, geboren in 1983. Ik ben kraamverzorgster en kruidengeneeskundige van beroep. Mijn interesses liggen bij de natuur, koken, tuinieren en fotografie. Sinds 2012/2013 ben ik veganist en wil mijn avonturen graag met jullie delen. De avonturen in de keuken en in de natuur zullen de meeste onderwerpen zijn van dit blog.

2 thoughts on “Aardpeerpuree met wortels in Knoflook-Dillesaus

  1. Lekker recept, alleen doe ik de aardperen apart koken +/- 10 minuten (dus ook beetgaar) En voor een mooie puree doe je die het beste stampen of door een aardappelpers (knijper) Want als je de puree met een staafmixer bereidt krijg je of een dikke saus of een soort behang-plaksel
    Voor een goede variatie: strooi wat gehakte hazelnoten erover

  2. Goede tips. dit keer ging het wel goed met de staafmixer.. maar heb niet heel lang gepureerd. Misschien dat het scheelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s