Eten van Moeder Aarde

Het plantaardige avontuur.

Falafel met tuinbonen

2 reacties

Veel mensen weten dat je met kikkererwten overheerlijke falafel kunt maken. Maar wist je dat je ook met tuinbonen falafel kunt maken? Het voordeel van falafel met tuinbonen is dat je ze veel gemakkelijker zelf kunt kweken in ons koude kikkerlandje dan wanneer je dat met kikkererwten probeert. Tuinbonen zijn wat dat betreft duurzamer als je ze zelf kweekt dan kikkererwten importeren uit Noord Afrika of Zuid-Europa. De bereiding is vrijwel hetzelfde als met kikkererwten. In Egypte is falafel van Tuinbonen heel gewoon, terwijl ze in andere landen van het Midden-Oosten meer kikkererwten gebruiken.

Falafel-tuinboon (7)

Ingrediënten:
500 gram tuinbonen (vers of diepvries)
2 rode uien
6 tenen knoflook
bosje platte peterselie
bosje koriander
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen korianderzaad
1/2 tl bakpoeder
3 el sesampasta
Zout en peper naar smaak
optioneel: bloem naar eigen inzicht toevoegen
olijfolie of kokosolie

Bereiding:
Snijd de ui, knoflook, peterselie en koriander in kleine stukjes. Doe de tuinbonen, ui, knoflook, peterselie, koriander, sesampasta en de andere specerijen in een keukenmachine en pureer alles tot een gelijke massa. Nu gaan we kijken hoe de substantie is. Doe de puree in een kom en maak je handen nat. Als je er mooie balletjes van kunt rollen zonder dat het uit elkaar valt of verkruimeld is het goed. Als de massa te droog is voeg je een klein beetje olijfolie toe. Kun je geen balletjes rollen omdat de massa te nat is voeg steeds een eetlepel bloem toe. Doe dit lepel voor lepel, anders wordt je massa weer te droog.  Laat nu alles een half uur rusten op kamertemperatuur. Na dat half uur ga je van de puree balletjes draaien. Je kan ze iets plat drukken in de vorm van mini-hamburgers. Laat ze nu weer ongeveer een kwartier rusten voor je ze gaat bakken.  Verhit een klein beetje kokosolie in een pan en bak de falafel op een middelmatig vuur om en om goudbruin.

Falafel is heerlijk op brood of bij couscous gerechten met veel verse groenten.

Mijn ervaring leert dat falafel met tuinbonen makkelijker is om te maken dan met kikkererwten. Tijdens het bakken is het risico dat de balletjes uit elkaar vallen minder groot. Hoe dat precies kan weet ik niet maar de smaak is er niet minder om!

Advertenties

Auteur: Eten van Moeder Aarde

Ik ben Eleonora, geboren in 1983. Ik ben kraamverzorgster en kruidengeneeskundige van beroep. Mijn interesses liggen bij de natuur, koken, tuinieren en fotografie. Sinds 2012/2013 ben ik veganist en wil mijn avonturen graag met jullie delen. De avonturen in de keuken en in de natuur zullen de meeste onderwerpen zijn van dit blog.

2 thoughts on “Falafel met tuinbonen

  1. Inderdaad,kikkererwten komen in dit land niet tot vruchtzetting of heel erg klein,zo is mijn ervaring
    Een heel goed alternatief zijn de Rozijn-erwten en ook goed te drogen
    Ook zijn deze bijzonder voedzaam en helpen voor een goede darmflora

  2. Leuk om te weten 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s