Eten van Moeder Aarde

Het plantaardige avontuur.

Plantaardige vlierbloesempannenkoeken met rood fruit

2 reacties

Plantaardige vlierbloesempannenkoeken met rood fruit

_MG_9772

Gisteren een inspirerende dag gehad op de volkstuin; de vlierbloesem, aardbeien en rode bessen waren klaar voor de oogst! Tijd dus voor een zeer speciaal zomers gerechtje! De vlierbloesempannenkoek met rood fruit!

In juni begint de vlier te bloeien. De bloesem heeft vele geneeskrachtige eigenschappen vooral op gebied van de weerstand. Daarnaast is de vlier ook in de keuken een echte delicatesse.
Een van die heerlijke delicatesse is dus de vlierbloesempannenkoek.

Vlier (14)

Deze pannenkoeken zijn heerlijk te combineren met rood fruit zoals de aardbei, framboos en rode bessen omdat ze te gelijktijdig te oogsten zijn. Een dot plantaardige slagroom en schaafsel van pure chocolade maakt het helemaal af.

Het recept:
Het beslag:
-700 ml plantaardige melk (soja-, rijst-, amandel-, haver- etc)
-300 gram bloem
-1 tl bakpoeder
-1 tl zout
-Ei vervanger ( opties zijn: 2 el “No Egg” of  3 el maïzena of  60 gram appelmoes of  1 geprakte banaan)
-10  flinke (vers geoogste) vlierbloesemschermen
-Olie om in te bakken

IMG_9778

Het beleg:
-Rood zomer fruit (aardbeien, rode bessen, framboos etc)
“Op te Kloppen/Luchtig & Creamy”  van Alpro soya
-1 vanillepeul
-Reepje pure chocolade
-Optioneel; Agavesiroop

_MG_9760

Bereiding
Oogst vlierbloesem altijd op een droge dag! De vlierbloesem mag je NIET wassen. Het stuifmeel, wat de smaak en geur geeft, is gevoelig voor vocht hierdoor verdwijnt de smaak en de geur voor een groot deel. Dat zou zeer jammer zijn! Probeer de oogst te doen op de dag dat je de pannenkoeken gaat maken. De bloemetjes haal je van de groene steeltjes. Weeg en meet  alle ingrediënten van het beslag af en meng het met een mixer goed door elkaar. Als je “No Egg” gebruikt kijk dan op de verpakking hoe dit precies moet worden gebruikt. Voeg als laatste de bloesem toe aan het beslag en roer dit er voorzichtig doorheen. Bak de pannenkoeken in een pan met olie of plantaardige boter om en om goudbruin op een middelhoog vuur/stand

_MG_9775

Serveer de pannenkoeken met rood fruit, plantaardige slagroom (doe er het schraapsel van de vanillepeul doorheen kloppen) en schaafsel van pure chocolade.
Als je rode bessen gebruikt kan het lekker zijn om er een eetlepel agave siroop doorheen te mengen om de zure smaak iets te balanceren.

_MG_9766

Dit recept is een traktatie! Ik maak het alleen wanneer er vlierbloesems vers te oogsten zijn. Je kunt deze pannenkoeken ook maken met gedroogde vlierbloesem, maar is lang niet zo lekker als met verse vlierbloesem. Maak het ook niet te vaak, want de pannenkoeken hebben best een hoog vetgehalte door het bakken in olie. Dit gerecht is ook heerlijk als toetje.

Advertenties

Auteur: Eten van Moeder Aarde

Ik ben Eleonora, geboren in 1983. Ik ben kraamverzorgster en kruidengeneeskundige van beroep. Mijn interesses liggen bij de natuur, koken, tuinieren en fotografie. Sinds 2012/2013 ben ik veganist en wil mijn avonturen graag met jullie delen. De avonturen in de keuken en in de natuur zullen de meeste onderwerpen zijn van dit blog.

2 thoughts on “Plantaardige vlierbloesempannenkoeken met rood fruit

  1. Via de planteneter kom ik op jou blog, wat een heerlijk recept!
    Om het wat gezonder te maken had je misschien beter ander meel kunnen gebruiken, gewone bloem jaagt je bloedsuiker omhoog. In het verleden heb ik eens een vlierbloesem gefrituurd, ook lekker maar niet gezond. De bessen zijn ook heerlijk om jam van te maken vooral in combinatie met pruimen, en wat dacht je van sap, ook lekker.
    Ga verder neuzen op je blog want alles wat met gezonde voeding van doen heeft is interessant.

    Gr, Wietske

    • Hallo Wietske, Dankjewel voor je reactie. Het had inderdaad met volkorenmeel gekund. Iedereen is natuurlijk vrij om het aan te passen. Ik hou voor een deel wel rekening met de gezondheid op mijn blog maar is niet mijn grootste doel. Soms zullen er dus recepten op staan die niet 100% gezondheidsverantwoord zijn maar wel 100% plantaardig. Ik vind dat je af en toe best mag zondigen als het grootste deel van je voeding verantwoord is. Tips ter verbetering of aanpassing zijn altijd welkom. Hartelijke groet, Eleonora

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s