Eten van Moeder Aarde

Het plantaardige avontuur.

Mexicaanse bonenschotel

1 reactie

Een overheerlijke Mexicaanse bonenschotel!
Voedzaam, lekker en een echt zomers gerecht.

Dit recept is voor 4 tot 6 personen

_MG_0302

Ingrediënten:
– 200 gram droge bonen of 400 gram bonen uit pot of blik. (maakt niet uit welk soort)
– 150 gram champignons
– 150 gram tofu
– 50 gram maïs
– 1 kleine prei
– 1 rode paprika
– 1 groene paprika
– 4 tomaten
– 1 rode ui
– 4 tenen knoflook
– 1 rode peper
– 2 el tomatenketchup
– 1 el aardappelzetmeel of allesbinder.
– 1 el kokosolie

 Specerijen
1 tl paprikapoeder
1/2 tl cayennepeper
1/2 tl kaneel
1/2 tl gemalen korianderzaad
1/2 tl gemalen karwijzaad
-1 el Marjolein
-1 el Bonenkruid

Als bijgerecht:
-Tortilla chips
-60 gram rijst p.p

Bereiding:
Zet een nacht van te voren de droge bonen in water met wat zout. Dit hoeft uiteraard niet als je bonen uit blik of pot gebruikt.  Zodra je aan je gerecht gaat beginnen kook je de bonen gaar in ongeveer 60 min. Dit geldt alleen voor droge bonen, bonen uit pot of blik hoef je vaak alleen maar te verwarmen. Let op tijdens het koken dat ze niet droog koken. Voeg zo nodig wat water toe. Giet ze daarna af en vang het kookvocht op. Dit wordt je basis voor de saus.

In de kooktijd van de bonen kun je ondertussen je groenten snijden en specerijen afmeten die in je bonenschotel gaan.
Alle groenten in bovenstaande lijst kun je gewoon in reepjes, blokjes, plakjes snijden zoals je zelf wilt. Als je een minder pittige schotel wilt moet je wel de zaden uit de peper verwijderen.

Smelt de kokosolie in een grote wok. Fruit nu eerst alle specerijen (behalve de marjolein en bonenkruid) aan. Hierdoor komen de smaken beter vrij. Bak nu de champignons, tofu, rode peper , knoflook en ui samen in de wok tot ze glazig worden. Hierna komen de paprika’s, maïs en de prei erbij. Na een paar minuten voeg je het kookvocht van de bonen erbij zodat de groenten goed kunnen stoven (ongeveer 5 minuten). In de laatste 5 minuten voeg je de gesneden tomaten toe samen met de bonen, marjolein en bonenkruid. Doe er nu 2 flinke eetlepels tomatenketchup bij en 1 eetlepel aardappelzetmeel of allesbinder om je saus te binden. Nog even door laten pruttelen zodat je saus wat dikker wordt.

Serveer je bonenschotel samen met wat rijst en tortilla chips.

Buen apetito!

_MG_0310

Advertenties

Auteur: Eten van Moeder Aarde

Ik ben Eleonora, geboren in 1983. Ik ben kraamverzorgster en kruidengeneeskundige van beroep. Mijn interesses liggen bij de natuur, koken, tuinieren en fotografie. Sinds 2012/2013 ben ik veganist en wil mijn avonturen graag met jullie delen. De avonturen in de keuken en in de natuur zullen de meeste onderwerpen zijn van dit blog.

One thought on “Mexicaanse bonenschotel

  1. Super leuk Eleonora ik kan er nog veel van leren…dank je wel.
    Liefs Ireen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s