Eten van Moeder Aarde

Het plantaardige avontuur.

Veganaise, het verbeterde recept!

12 reacties

Ik heb in mijn plantaardige avontuur al verschillende veganaises geproefd en zelf gemaakt, maar de smaak was niet helemaal van wat ik verwacht van een veganaise. Het was naar mij mening een vlakke en muffe smaakbeleving. Vaak overheerste de smaak van zonnebloemolie, azijn of het zout. Ik miste de frisheid en lichtheid van de saus. Daar heb ik nu iets gevonden en ik wil het graag met jullie delen. Het “geheime” ingrediënt is citroen!

Veganaise (3)

Het nieuwe recept voor 300 ml veganaise:
– 100 ongezoete sojamelk
– 1 el grove mosterd
– 1 el appelazijn
– 200 ml zonnebloemolie
– 50 ml olijfolie
– sap van een 1/2 citroen (niet alles van de sap, zie beschrijving)
– 1/4 tl zout
– peper naar smaak.

Nodig:
Hoge maatbeker
Staafmixer
Potje

Bereiding:
Doe de sojamelk, mosterd, appelazijn, zout en peper in een hoge maatbeker. Zet de staafmixer erin en maak op en neer gaande bewegingen. Voeg tijdens het mixen met een dunnen straal de zonnebloemolie en de olijfolie erbij en wacht tot het de juiste consistentie heeft bereikt. Nu gaan we de veganaise op smaak brengen met het citroensap om het de frisheid te geven. Doe eerst een 1/4 tl citroensap erbij. Roer goed door met een lepel. Proef! is het goed? dan ben je klaar. Wil je hem een tintje frisser voeg je weer een 1/4 tl toe en proef opnieuw. Zo ga je door tot je tevreden bent. Teveel citroensap is een verpeste veganaise! Uiteindelijk heb ik zelf een 1/2 tl citroen in de veganaise gedaan toen ik tevreden was over de smaak.  Zo ook met het zout. Hou je van meer zout, dan voeg je op dezelfde manier kleine beetjes zout toe tot je tevreden bent. Ik was tevreden met een 1/4 tl zout.

Bewaar de veganaise in een schoon potje in de koelkast. Zeker een week houdbaar bij hygiënisch gebruik!

Geniet maar eet met mate van deze heerlijke veganaise 🙂

Veganaise (14)

Advertenties

Auteur: Eten van Moeder Aarde

Ik ben Eleonora, geboren in 1983. Ik ben kraamverzorgster en kruidengeneeskundige van beroep. Mijn interesses liggen bij de natuur, koken, tuinieren en fotografie. Sinds 2012/2013 ben ik veganist en wil mijn avonturen graag met jullie delen. De avonturen in de keuken en in de natuur zullen de meeste onderwerpen zijn van dit blog.

12 thoughts on “Veganaise, het verbeterde recept!

 1. Lekker! Ik heb nog nooit veganaise gemaakt, omdat ik die van de Ekoplaza prima vind. Lijkt me toch wel eens leuk om te doen!

  • Die van ekoplaza is inderdaad lekker (toch nog een iets muffe smaak naar mijn mening) 🙂
   Helaas moet ik zelf minimaal een half uur rijden voor de eerste ekoplaza, daarnaast vind ik hem vrij prijzig voor een potje. Als je ziet dat je veel goedkoper ook zelf een (bio) veganaise kan maken in nog geen 10 minuten ben ik blij dat ik deze variant kan maken 🙂

   Als je zelf geen mayo wilt maken dan is “Vetara eivrije mayo” lekkerder dan van de ekoplaze. Deze is wat frisser.

 2. Hello From Volrecepten.be!

  We are a recipe search engine and I would like to invite you to join our site and make your recipes available to many people. If you liked it, you can join through the top blogs on the right of the page.
  Please, contact me if you any question 🙂 at info@volrecepten.be

 3. Ha Eleonora,

  Bedankt voor het recept. Ik heb het zelf ook al een aantal keer gemaakt (vlg het recept in “Puur Plantaardig” , maar loop ook iedere keer tegen die muffe smaak aan. Ik ga het eens zo proberen.
  Ik zat ook te denken om het een keer met (zelfgemaakte) rijstemelk te proberen. Ik heb het idee dat dat niets is, omdat alle recepten het alleen maar met sojamelk maken. Maar vooruit, je weet maar nooit. Ik hoopte daarmee ook de muffe smaak weg te krijgen.
  Ik weet van het verhaal dat je schreef op de site van Boele Ytsma dat je het veganistische eten ook in het afvalproces wilde inzetten. Bij mij lukt het tot nu toe voor geen meter ( ik eet denk ik te veel en te vet ) en vroeg me af hoe het bij jou ging en of je daarin nog tips kunt geven. Misschien een te onbescheiden vraag, maar laat het me dan vooral weten. Het is echt belangstelling.

  Groet,

  Jacqueline

 4. Ik vervang sinds kort de meeste olie met zijden tofu en een eetlepel tapiocameel. Ongeveer 50% is nu tofu i.p.v. olie. Het werkt prima, het is dan ook minder vet en minder zwaar.

 5. Heb deze vanavond nog een keer gemaakt met 2 theelepels rijststroop en ik gebruik dan 3/4 thl citroen. Mijn favoriete recept tot nu toe!! Misschien maar niet te vaak maken, het advies “met mate” is wel van toepassing, maar wel heel moeilijk!f

 6. De muffe smaak kan best oude of ranzige olie zijn. Gebruik een neutrale of lekkere olie en proef die olie voor dat je er mee aan de slag gaat! Olijfolie is niet een hele goede keuze omdat de smaak erg kan overheersen, zelf gebruik ik iets als saffloer of koolzaadolie die hebben toch een beetje smaak zonder echt te overheersen, en mix die dan met wat neutralere olieen.

  Je kunt ook een wortel poffen in de oven totdat deze boterzacht is en gebruiken in plaats van de sojamelk. Of biet. Geeft hele zachte veganaises met een twist. 😄

  • Wij hebben altijd goede olie. Ik check het regelmatig op versheid en koop maar kleine hoeveelheden. Ik vind dat de olijfolie juist een extra dementie aan de saus toevoegd. Koolzaadolie is inderdaad ook een fijne olie, heeft een beetje een botersmaakje. Dankjewel voor de tip over de wortels! die ga ik zeker eens proberen.

 7. soya gebruik je liever niet … er vanuitgaan dat soya raw al helemaal niet ok is …maar ook de hoeveelheid water die soya verbruikt en de GMO soya wil je niet in je lijf en al is die bio dan is die nog niet goed verteerbaar voor mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s