Eten van Moeder Aarde

Het plantaardige avontuur.

Vegan- BBQ

18 reacties

We hebben een prachtige lente dit jaar! De temperaturen schieten naar grote hoogtes en veel mensen steken dan de BBQ aan! Wat is het eerlijk om buiten te kunnen koken en de maaltijd te delen met je familie, vrienden of buren. Vooraf een vuurtje stoken en daarna de kolen erop.  Maar wat doet een veganist nu op de BBQ?

_MG_4647

Wat dacht je van gegrilde aubergines, courgettes, uien tomaat en paprika’s? of van champignons met peper en knoflook op spiesjes? Gepofte aardappel met rozemarijn! Groentepakketjes  en voor de nodige hartige smaken kun je denken aan bonenburgers of de overheerlijke kipstuckjes van de vegetarische slager. En wat dacht je van het toetje?! Gegrilde en gekarameliseerde ananas, perzik en banaan. Doe er een schep sorbetijs op en het feest is compleet. Sausjes en kruidenboters zijn ook in een handomdraai te maken. Salades zijn ook niet ingewikkeld om te maken!

Enkele voordelen van vegan-bbq:
– Je hebt geen risico op kruisbesmetting; geen ellende met de hele avond op de wc zitten!
– Er hoeven geen dieren voor te lijden en gedood te worden.
– Het is beter voor het milieu, dierenwelzijn, je medemensen op deze aardbol, je eigen gezondheid en je karma.
– Je krijgt een grote portie groenten en fruit binnen waardoor je gezond bezig bent! Let er wel op dat je eten niet verbrand. Zwart eten = niet gezond!
– Je eten is snel klaar.

Tips voor de gastheer/gastvrouw als je een vegan of vegetariër op je bbq krijgt: 
– Vegans en vegetariërs vinden het fijn als hun eten een andere grill wordt bereid dan waarop  het vlees en de vis wordt bereid. Er zijn in de supermarkten schalen te koop voor op de bbq. Bereid daar de gerechten op voor je vega-gast. Hou ook een spatel of tang alleen voor de veggie gerechtjes en draai daar dan niet  het vlees mee om.
– Veganisten en vegetariërs waarderen het als  “vleesgrappen” niet worden gemaakt. We horen heel vaak “wil je toch niet een stukje van dit lekkere vlees?”, die grap is niet grappig meer.
– Als je salades maakt doe er dan geen dressing door maar zet ze naast de salades. De meeste sausen uit de supermarkt zijn niet plantaardig.
– Vraag gerust hulp van je gast. Vraag evt of ze zelf iets meebrengen of dat ze je tips kunnen geven.
– Misschien overbodig maar vis en kip is niet veganistisch! Veganisten eten ook geen eieren en gebruiken geen zuivel (melk, room, kaas etc). Honing wordt niet gebruikt.
– Let op: Niet alle vleesvervangers zijn per definitie plantaardig! Merendeel van de vleesvervangers bevatten eieren of melk. Je gast kan je vertellen welke plantaardig zijn.
– Veel veganisten en vegetariërs zijn dankbare gasten als je rekening houdt met bovengenoemde punten.

Hier volgen enkele recepten ter inspiratie:

Sausjes:
Als je van die heerlijke gegrilde groenten maakt horen daar natuurlijk lekkere sausjes bij. Neem als basis een goede plantaardige veganaise. Deze kun je zelf maken maar tegenwoordig heeft Remia een geweldig lekkere plantaardige mayo! Mayolijn.  Met deze basissaus kun je heel veel variëren.

Knoflooksaus:
– 100 ml veganaise
– 1 teen knoflook uitgeperst
– 25 ml rijstroom
– beetje peper
– beetje gesneden bieslook

Wiskey-cocktailsaus:
– 100 ml veganaise
– 3 eetlepels ketjup
– 1 tot 2 tl wiskey

Tzatziki:
– 1/2 komkommer: geraspt en vocht uitgeperst
– 100 ml veganiase
– 1 teen knoflook; geperst
– 50 ml rijstroom
– 1 a 2 tl citroensap
– rasp van 1 citroen
– peper naar smaak

Pesto:
70 gram verse basilicum
100 ml olijfolie
50 gram pijnboompitten; geroosterd
1 el edelgistvlokken
peper en zout naar smaak
(Pureer alles in een keukenmachine)

Kruidenboter:
Pakje alpro-soja smeerboter
1 el bieslook
1/2 el tijm
1/2 el rozemarijn
1/2 el basilicum
1 teen knoflook
Doe de boter en de kruiden in een keukenmachite en pureer alles tot een mooie gladde boter. Voeg evt nog wat peper en citroenrasp toe.

Tzatiki, pesto en kruidenboter zijn lekker op stokbrood! Let ook hierbij goed op of het geheel plantaardig is. Bij de broodafdeling kunnen ze je hierbij helpen.

_MG_6681_MG_6682_MG_6686_MG_6684

Spiesjes:
Voor spiesjes kun je verschillende groenten gebruiken.
Aubergines, courgettes, paprika, uien, tomaat, bosui, champignons, pompoen, mais en asperges. Je kunt de groenten kruiden met een klein beetje olijfolie met wat zout, peper, knoflook en tuinkruiden. Om de spiesjes een hartige bite te geven kun je tussen de groenten ook lupinestukjes doen van “we love nature” of  kipstuckjes van de vegetarische slager. Beide producten zijn te koop bij de grotere supermarkten en geheel plantaardig.

Dit is een leuke video over het grillen van groenten:
Albert Hein; allerhande video over gegrilde groenten

_MG_6670

Groentepakketjes en gepofte aardappel:
Neem een stuk aluminiumfolie. Druppel in het midden een klein beetje olijfolie. Leg in het midden wat voorgekookte krieltjes, een partje gemarineerde ui, een paar stukjes paprika, wat knoflook en een beetje bosui. Bestrooi het een beetje met tuinkruiden en vouw het pakketje dicht. Doe er een extra laagje folie omheen en leg het op de bbq voor ongeveer 20 min.
Je kunt dit ook doen met champignons ipv krieltjes.
Voor een gepofte aardappel maak je met een mes een kruis in de aardappel. Snijd hem niet helemaal door. Je hoeft de aardappel niet te schillen Leg de aardappel in een stuk folie en leg er bovenop wat tuinkruiden of knoflook naar keuze. Vouw hem dicht en leg hem tussen de kolen. Heeft ongeveer 40 min nodig om gaar te worden. De schil kan iets te donker worden maar de binnenkant is heerlijk zacht.

_MG_6660 _MG_6663

_MG_6692

Gevulde portobello:
Neem een goede portobello. Snijd de steel eraf. Smeer de binnenkant in met pesto zoals beschreven bij de sausjes en doe er een paar snippers knoflook op. Neem een stuk folie. Druppel daar een beetje sesamolie op en leg de portobello erop. Vouw hem half dicht en rooster hem op de bbq voor ongeveer 10 tot 15 min.

_MG_6675 _MG_6700

Pastasalade
-60 gram droge pasta p.p
-1 rode paprika
-2 tot 3 tomaten
-1 rode peper
-1 rode ui
-halve komkommer
-2 el pesto
-Verse basilicum, tijm, rozemarijn en bieslook naar smaak toevoegen.
-Peper en zout

Kook de pasta al dente. Snijd alle groenten in mooie stukjes. Als de pasta is afgekoeld voeg je de rauwe groenten toe en kruid je de salade met pesto, peper, zout en tuinkruiden naar smaak.

_MG_6659

Gegrild en gekarameliseerd fruit
Deze manier van fruit bereiden is een groot feest.
Gegrilde ananas, nectarines en perziken: Snijd de ananas in 4 parten. Laat het groen eraan zitten voor een extra feestelijk resultaat. Snij het harde stuk (ananashart) van de ananas af. Maak een papje van bruine basterdsuiker, agavesiroop en een mespuntje kaneel. Smeer het vruchtvlees van de ananas in met deze suiker. Laat het een middag goed intrekken. Nu rooster je de ananas op een lage hittebron. Je kunt de ananas gewoon roosteren op het vruchtvlees aan beide zijden. Dit kun je ook doen met perziken en bananen. Je kunt er heerlijke sorbetijs bij serveren.

De allerhande heeft een video gemaakt over het grillen van fruit. Het is iets anders dan dat ik het heb gedaan, maar het geeft je een idee.  Niet alle toevoegingen zijn vegan (mascarpone en roomijs) maar het laat wel zien hoe je het kunt doen
Albert Hein: Allerhande Fruit grillen

_MG_6666 _MG_6705

Ik wens jullie allemaal nog vele mooie lentedagen toe en een prachtige zomer!

De vraag van vandaag: Wat is jou favoriete vegan bbq recept??? Heb jij nog tips voor een gastheer of gastvrouw als je bij hun bbq aanschuift?

Advertenties

Auteur: Eten van Moeder Aarde

Ik ben Eleonora, geboren in 1983. Ik ben kraamverzorgster en kruidengeneeskundige van beroep. Mijn interesses liggen bij de natuur, koken, tuinieren en fotografie. Sinds 2012/2013 ben ik veganist en wil mijn avonturen graag met jullie delen. De avonturen in de keuken en in de natuur zullen de meeste onderwerpen zijn van dit blog.

18 thoughts on “Vegan- BBQ

  1. Dank voor deze mooie BBQ-suggesties en prachtige foto’s! Sluit helemaal aan bij twee boeken waarin ik juist ben begonnen: ‘Ik ben een planteneter’ van Boele Ytsma en ‘Koken met kleurenenergie’ van Anneke Coopman.

  2. Dank je wel voor dit prachtig artikel! Wij gaan vandaag aan de bbq (als het weer blijft meewerken) met alleen vegetariërs en een (bijna) veganist (ik) maar ik ben niet zo handig met de bbq. Je blogje gaat bij mijn favorieten op pinterest!

    Groetjes, Hannah

  3. Dit is op Hannah kookt plantaardig! herblogden reageerde:
    Heerlijk blogje over plantaardige barbecue. Fijn om op mijn blog te ‘herbloggen’. Kan ik het altijd weer terugvinden.

  4. Hallo, ziet er allemaal heel lekkere receptjes uit voor op de BBQ. Heb echter vraagje over de kip van DVS of mss het merk Greenway. Moet die lang op de bbq liggen en is het mogelijk om daar spiesjes van te maken want normaal zijn dat toch kleine stukjes.
    Proficiat met uw website 🙂

    • Meestal doen de tijd een beetje op gevoel. Als ze een beetje een mooie goudbruine laag hebben gekregen zijn ze klaar. Je moet ze uiteraard niet zwart laten worden. Je hoeft niet bang te zijn dat je er ziek van wordt als het nog niet lang heeft gebakken want het is plantaardig. bbq’en doe je op gevoel, dus goed kijken naar hoe het eruit ziet is de goudentip 🙂 Ik gebruik die van dvs. Prima te gebruiken op satestokjes.
      Succes!!

  5. Ziet er allemaal heerlijk uit Eleonora en een goede inspiratiebron.
    Ook heel lekker: courgette, ui, knoflook, champignons kruiden met peper, zout, italiaanse kruiden en olijfolie eroverheen> laten garen in pakketje op de BBQ (de volgende dag soms zelfs nog lekkerder!)
    In plaats van een hamburger maak ik zwarte bonen burgers et quinoa (uit boekje “hamburgers uit het altelier van Big Fernand”). Zelfs voor mijn verstokte vleesetende man een tractatie!
    Veel plezier met de BBQ allemaal!

  6. Super handig, vooral nu het seizoen er weer aankomt. Alle recepten lijken me heerlijk. Nog eventjes wachten op wat warmer weer en dan gaan we ze uitproberen. Zelf eten we vaak courgette met olijfolie, Italiaanse kruiden, en wat zout. Heerlijk! Is die geweldige BBQ trouwens van jou? :O

  7. Deze ideeën zijn geweldig! Ik heb zelf ook nog een paar ideetjes.

    Grote champignons vullen met vegan gehakt (o.a. verkrijgbaar bij Aldi in het vriesvak)
    Aardappel insnijden (niet tot de bodem) in meerdere “partjes” en daartussen vegan kruidenboter doen. Folie erom en laten poffen.

  8. Ah heerlijk! Super lekkere gerechtjes, ik vind het altijd heel lastig om voor mijn vriendin die vegetarisch is gerechten te bedenken. Gelukkig zijn er hier genoeg! Ik ga ze zeker uitproberen bij de eerst volgende keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s