We hebben een prachtige lente dit jaar! De temperaturen schieten naar grote hoogtes en veel mensen steken dan de BBQ aan! Wat is het eerlijk om buiten te kunnen koken en de maaltijd te delen met je familie, vrienden of buren. Vooraf een vuurtje stoken en daarna de kolen erop. Maar wat doet een veganist nu op de BBQ?
Wat dacht je van gegrilde aubergines, courgettes, uien tomaat en paprika’s? of van champignons met peper en knoflook op spiesjes? Gepofte aardappel met rozemarijn! Groentepakketjes en voor de nodige hartige smaken kun je denken aan bonenburgers of de overheerlijke kipstuckjes van de vegetarische slager. En wat dacht je van het toetje?! Gegrilde en gekarameliseerde ananas, perzik en banaan. Doe er een schep sorbetijs op en het feest is compleet. Sausjes en kruidenboters zijn ook in een handomdraai te maken. Salades zijn ook niet ingewikkeld om te maken!
Enkele voordelen van vegan-bbq:
– Je hebt geen risico op kruisbesmetting; geen ellende met de hele avond op de wc zitten!
– Er hoeven geen dieren voor te lijden en gedood te worden.
– Het is beter voor het milieu, dierenwelzijn, je medemensen op deze aardbol, je eigen gezondheid en je karma.
– Je krijgt een grote portie groenten en fruit binnen waardoor je gezond bezig bent! Let er wel op dat je eten niet verbrand. Zwart eten = niet gezond!
– Je eten is snel klaar.
Tips voor de gastheer/gastvrouw als je een vegan of vegetariër op je bbq krijgt:
– Vegans en vegetariërs vinden het fijn als hun eten een andere grill wordt bereid dan waarop het vlees en de vis wordt bereid. Er zijn in de supermarkten schalen te koop voor op de bbq. Bereid daar de gerechten op voor je vega-gast. Hou ook een spatel of tang alleen voor de veggie gerechtjes en draai daar dan niet het vlees mee om.
– Veganisten en vegetariërs waarderen het als “vleesgrappen” niet worden gemaakt. We horen heel vaak “wil je toch niet een stukje van dit lekkere vlees?”, die grap is niet grappig meer.
– Als je salades maakt doe er dan geen dressing door maar zet ze naast de salades. De meeste sausen uit de supermarkt zijn niet plantaardig.
– Vraag gerust hulp van je gast. Vraag evt of ze zelf iets meebrengen of dat ze je tips kunnen geven.
– Misschien overbodig maar vis en kip is niet veganistisch! Veganisten eten ook geen eieren en gebruiken geen zuivel (melk, room, kaas etc). Honing wordt niet gebruikt.
– Let op: Niet alle vleesvervangers zijn per definitie plantaardig! Merendeel van de vleesvervangers bevatten eieren of melk. Je gast kan je vertellen welke plantaardig zijn.
– Veel veganisten en vegetariërs zijn dankbare gasten als je rekening houdt met bovengenoemde punten.
Hier volgen enkele recepten ter inspiratie:
Sausjes:
Als je van die heerlijke gegrilde groenten maakt horen daar natuurlijk lekkere sausjes bij. Neem als basis een goede plantaardige veganaise. Deze kun je zelf maken maar tegenwoordig heeft Remia een geweldig lekkere plantaardige mayo! Mayolijn. Met deze basissaus kun je heel veel variëren.
Knoflooksaus:
– 100 ml veganaise
– 1 teen knoflook uitgeperst
– 25 ml rijstroom
– beetje peper
– beetje gesneden bieslook
Wiskey-cocktailsaus:
– 100 ml veganaise
– 3 eetlepels ketjup
– 1 tot 2 tl wiskey
Tzatziki:
– 1/2 komkommer: geraspt en vocht uitgeperst
– 100 ml veganiase
– 1 teen knoflook; geperst
– 50 ml rijstroom
– 1 a 2 tl citroensap
– rasp van 1 citroen
– peper naar smaak
Pesto:
70 gram verse basilicum
100 ml olijfolie
50 gram pijnboompitten; geroosterd
1 el edelgistvlokken
peper en zout naar smaak
(Pureer alles in een keukenmachine)
Kruidenboter:
Pakje alpro-soja smeerboter
1 el bieslook
1/2 el tijm
1/2 el rozemarijn
1/2 el basilicum
1 teen knoflook
Doe de boter en de kruiden in een keukenmachite en pureer alles tot een mooie gladde boter. Voeg evt nog wat peper en citroenrasp toe.
Tzatiki, pesto en kruidenboter zijn lekker op stokbrood! Let ook hierbij goed op of het geheel plantaardig is. Bij de broodafdeling kunnen ze je hierbij helpen.
Spiesjes:
Voor spiesjes kun je verschillende groenten gebruiken.
Aubergines, courgettes, paprika, uien, tomaat, bosui, champignons, pompoen, mais en asperges. Je kunt de groenten kruiden met een klein beetje olijfolie met wat zout, peper, knoflook en tuinkruiden. Om de spiesjes een hartige bite te geven kun je tussen de groenten ook lupinestukjes doen van “we love nature” of kipstuckjes van de vegetarische slager. Beide producten zijn te koop bij de grotere supermarkten en geheel plantaardig.
Dit is een leuke video over het grillen van groenten:
Albert Hein; allerhande video over gegrilde groenten
Groentepakketjes en gepofte aardappel:
Neem een stuk aluminiumfolie. Druppel in het midden een klein beetje olijfolie. Leg in het midden wat voorgekookte krieltjes, een partje gemarineerde ui, een paar stukjes paprika, wat knoflook en een beetje bosui. Bestrooi het een beetje met tuinkruiden en vouw het pakketje dicht. Doe er een extra laagje folie omheen en leg het op de bbq voor ongeveer 20 min.
Je kunt dit ook doen met champignons ipv krieltjes.
Voor een gepofte aardappel maak je met een mes een kruis in de aardappel. Snijd hem niet helemaal door. Je hoeft de aardappel niet te schillen Leg de aardappel in een stuk folie en leg er bovenop wat tuinkruiden of knoflook naar keuze. Vouw hem dicht en leg hem tussen de kolen. Heeft ongeveer 40 min nodig om gaar te worden. De schil kan iets te donker worden maar de binnenkant is heerlijk zacht.
Gevulde portobello:
Neem een goede portobello. Snijd de steel eraf. Smeer de binnenkant in met pesto zoals beschreven bij de sausjes en doe er een paar snippers knoflook op. Neem een stuk folie. Druppel daar een beetje sesamolie op en leg de portobello erop. Vouw hem half dicht en rooster hem op de bbq voor ongeveer 10 tot 15 min.
Pastasalade
-60 gram droge pasta p.p
-1 rode paprika
-2 tot 3 tomaten
-1 rode peper
-1 rode ui
-halve komkommer
-2 el pesto
-Verse basilicum, tijm, rozemarijn en bieslook naar smaak toevoegen.
-Peper en zout
Kook de pasta al dente. Snijd alle groenten in mooie stukjes. Als de pasta is afgekoeld voeg je de rauwe groenten toe en kruid je de salade met pesto, peper, zout en tuinkruiden naar smaak.
Gegrild en gekarameliseerd fruit
Deze manier van fruit bereiden is een groot feest.
Gegrilde ananas, nectarines en perziken: Snijd de ananas in 4 parten. Laat het groen eraan zitten voor een extra feestelijk resultaat. Snij het harde stuk (ananashart) van de ananas af. Maak een papje van bruine basterdsuiker, agavesiroop en een mespuntje kaneel. Smeer het vruchtvlees van de ananas in met deze suiker. Laat het een middag goed intrekken. Nu rooster je de ananas op een lage hittebron. Je kunt de ananas gewoon roosteren op het vruchtvlees aan beide zijden. Dit kun je ook doen met perziken en bananen. Je kunt er heerlijke sorbetijs bij serveren.
De allerhande heeft een video gemaakt over het grillen van fruit. Het is iets anders dan dat ik het heb gedaan, maar het geeft je een idee. Niet alle toevoegingen zijn vegan (mascarpone en roomijs) maar het laat wel zien hoe je het kunt doen
Albert Hein: Allerhande Fruit grillen
Ik wens jullie allemaal nog vele mooie lentedagen toe en een prachtige zomer!
De vraag van vandaag: Wat is jou favoriete vegan bbq recept??? Heb jij nog tips voor een gastheer of gastvrouw als je bij hun bbq aanschuift?
21 mei 2014 om 7:03 am
Dank voor deze mooie BBQ-suggesties en prachtige foto’s! Sluit helemaal aan bij twee boeken waarin ik juist ben begonnen: ‘Ik ben een planteneter’ van Boele Ytsma en ‘Koken met kleurenenergie’ van Anneke Coopman.
21 mei 2014 om 7:41 am
Wat fijn dat je iets hebt aan de recepten. Het is een mooi boek van Boele 🙂 Het andere boek ken ik nog niet. Ik zal er eens naar kijken.
21 mei 2014 om 8:29 am
Dank je wel voor dit prachtig artikel! Wij gaan vandaag aan de bbq (als het weer blijft meewerken) met alleen vegetariërs en een (bijna) veganist (ik) maar ik ben niet zo handig met de bbq. Je blogje gaat bij mijn favorieten op pinterest!
Groetjes, Hannah
21 mei 2014 om 8:30 am
Dankjewel voor je enthousiasme!!! en eet smakelijk vanavond!
21 mei 2014 om 8:30 am
Dit is op Hannah kookt plantaardig! herblogden reageerde:
Heerlijk blogje over plantaardige barbecue. Fijn om op mijn blog te ‘herbloggen’. Kan ik het altijd weer terugvinden.
21 mei 2014 om 8:30 am
Aaah super. Ik ga je blog eens bekijken!
21 mei 2014 om 8:36 am
Het is meer een soort ‘plakboek’ waar ik mijn favoriete recepten kan bijhouden hoor. Ik zet er nog niet zo vaak recepten van mezelf op. Maar kom gerust even kijken.
21 mei 2014 om 5:09 pm
Hallo, ziet er allemaal heel lekkere receptjes uit voor op de BBQ. Heb echter vraagje over de kip van DVS of mss het merk Greenway. Moet die lang op de bbq liggen en is het mogelijk om daar spiesjes van te maken want normaal zijn dat toch kleine stukjes.
Proficiat met uw website 🙂
21 mei 2014 om 5:47 pm
Meestal doen de tijd een beetje op gevoel. Als ze een beetje een mooie goudbruine laag hebben gekregen zijn ze klaar. Je moet ze uiteraard niet zwart laten worden. Je hoeft niet bang te zijn dat je er ziek van wordt als het nog niet lang heeft gebakken want het is plantaardig. bbq’en doe je op gevoel, dus goed kijken naar hoe het eruit ziet is de goudentip 🙂 Ik gebruik die van dvs. Prima te gebruiken op satestokjes.
Succes!!
24 mei 2014 om 9:16 am
Ziet er allemaal heerlijk uit Eleonora en een goede inspiratiebron.
Ook heel lekker: courgette, ui, knoflook, champignons kruiden met peper, zout, italiaanse kruiden en olijfolie eroverheen> laten garen in pakketje op de BBQ (de volgende dag soms zelfs nog lekkerder!)
In plaats van een hamburger maak ik zwarte bonen burgers et quinoa (uit boekje “hamburgers uit het altelier van Big Fernand”). Zelfs voor mijn verstokte vleesetende man een tractatie!
Veel plezier met de BBQ allemaal!
24 mei 2014 om 8:41 pm
Wat is plantaardig bbq’en toch heerlijk he!!?? Lekkere ideetjes! Goed om te onthouden voor de variatie.
23 april 2015 om 6:36 pm
Super handig, vooral nu het seizoen er weer aankomt. Alle recepten lijken me heerlijk. Nog eventjes wachten op wat warmer weer en dan gaan we ze uitproberen. Zelf eten we vaak courgette met olijfolie, Italiaanse kruiden, en wat zout. Heerlijk! Is die geweldige BBQ trouwens van jou? :O
23 april 2015 om 8:22 pm
Ja, die bbq heeft mijn man gemaakt 🙂 we hebben er nog altijd veel plezier van. We gebruiken hem ook als vuurplaats. Ik wens je veel succes met de recepten en ik hoop dat het zulk mooi weer blijft de komende tijd
23 april 2015 om 9:28 pm
Complimenten aan je man! We zijn er helemaal verliefd op geworden
9 maart 2016 om 4:08 pm
Deze ideeën zijn geweldig! Ik heb zelf ook nog een paar ideetjes.
Grote champignons vullen met vegan gehakt (o.a. verkrijgbaar bij Aldi in het vriesvak)
Aardappel insnijden (niet tot de bodem) in meerdere “partjes” en daartussen vegan kruidenboter doen. Folie erom en laten poffen.
9 maart 2016 om 4:15 pm
Wat een leuke ideetjes 🙂 dat gaan we met de mooie dagen zeker uitproberen 🙂
14 april 2016 om 11:46 am
Ah heerlijk! Super lekkere gerechtjes, ik vind het altijd heel lastig om voor mijn vriendin die vegetarisch is gerechten te bedenken. Gelukkig zijn er hier genoeg! Ik ga ze zeker uitproberen bij de eerst volgende keer.
14 april 2016 om 12:38 pm
Fijn dat ik je heb kunnen inspireren 🙂 en wat fijn dat je dat voor je vriendin wilt doen en dat je moeite voor haar doet!!